> Beleid & kwaliteit

Beleid & kwaliteit

WELKOM!

Wat leuk dat je een kijkje komt nemen bij onze BSO 4-7 jaar. We nodigen je van harte uit tot het lezen van onze visie. We dragen deze visie iedere dag uit. Jouw kind verdient onze maximale inzet!

Wij doen iedere dag “Alles voor een blij gezicht”


Onze Buitenschoolse opvang 4-7 jaar bestaat uit 1 stamgroep:

BSO Groep (4-7 jaar)
In deze groep verblijven basisschoolkinderen van 4- 7 jaar in twee basisgroepen. 1 basisgroep voor kinderen van 4 en 5 jaar en een basisgroep voor kinderen van 6 en 7 jaar.

De groep is ingericht in verschillende hoeken die leeftijdsgerichte uitdaging, ontspanning en vermaak bieden. Er is ruimte voor rollenspel in de verschillende speelhoeken. Door de huiselijke en moderne inrichting en de fijne buitenruimte is er voor ieder kind genoeg te doen!


VISIE OP ONZE BSO

Pindakaas is een buitenschoolse opvang met een uitdaging. We willen dat kinderen na een dag op school, zich prima kunnen ontspannen en vermaken. Om dit te kunnen realiseren heeft Pindakaas een grote BSO-ruimte van circa 150 vierkante meter. Deze ruimte is uitdagend ingericht met verschillende hoeken waarin kinderen kunnen spelen: een gamehoek, een knutselhoek, een bouwhoek, constructiehoek, een beautysalon en een huishoek. Omdat kinderen graag de werkelijkheid imiteren, hebben wij de speelhoeken zo realistisch mogelijk ingericht.

“De speelhoeken van onze BSO zijn ingericht met echte kranen, pannen, magnetron, föhn en gebruiken we lege flessen van shampoo, haarlak etc. om mee te spelen.“

We zorgen ervoor dat kinderen uitgedaagd worden om dingen te ondernemen. Dit kan zijn met onze pedagogisch medewerker of door de materialen die wij beschikbaar stellen. We zijn continu bezig met de kinderen en we zorgen dat ze kunnen ontwikkelen en ontdekken in een veilige omgeving. We maken plezier met de kinderen. Niet door te kijken vanaf een bankje hoe ze spelen en te wachten tot ze weer worden opgehaald, maar door echt samen met ze te spelen.

We willen dat kinderen die bij Pindakaas komen een mooie tijd krijgen vol met plezier en tijd om zich te ontwikkelen, vriendschappen te sluiten en de eigen talenten te ontdekken!

Wij bieden kinderen geen verplicht programma aan, omdat kinderen op school de hele dag al een programma hebben gevolgd. Er is wel een programma waaraan kinderen vrijwillig mee mogen doen, bijvoorbeeld bakken of een creatieve activiteit.

Op het programma staat bijvoorbeeld een armbandje maken. Het kan ook een bakactiviteit zijn binnen het thema. Onze pedagogisch medewerker gaat met een aantal kinderen mee naar de buitenruimte om een balletje te trappen en gaat daar niet alleen maar zitten toekijken op een bankje, maar voetbalt gezellig mee.

Wij bieden kinderen de mogelijkheid om bij de VSO te ontbijten en ’s middags bieden wij de kinderen (op de dagen dat ze niet op school eten) een boterham aan.

Wij bieden ook de mogelijkheid voor kinderen om warm te eten. Dit om wat rust te creëren wanneer ouders/verzorgers de kinderen om 18.00 uur ophalen en niet meteen thuis hoeven te koken. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om samen met uw kind zijn of haar eigen gekookte maaltijd op te eten! Zo hebben ouders/verzorgers een leuk en gezellig moment en thuis nog wat meer tijd met elkaar.

Onze pedagogisch medewerkers hebben de hele middag de tijd om met kinderen te spelen, te knutselen, stimuleren tot ontwikkeling, spelletjes te doen of een uitstapje te maken. Wij zijn er voor het kind. We zorgen voor een vertrouwde omgeving en sfeer waar kinderen zich thuis voelt. We willen graag dat onze BSO een tweede thuis voor hen is.

We willen graag dat kinderen uitgedaagd worden om dingen te ondernemen. Dit kan zijn met onze pedagogisch medewerker of door de materialen die wij beschikbaar stellen. We houden ons oog continu op de kinderen. Wanneer wij zien dat kinderen zich vervelen of het niet naar hun zin hebben, zoeken wij naar een oplossing, zodat kinderen nooit verveeld wachten tot ze worden opgehaald. Wij willen een BSO zijn waar kinderen zelf naar toe willen gaan en niet uit noodzaak omdat ouders/verzorgers moeten werken. We zijn continu persoonlijk bezig met het vermaken van de kinderen. Niet door te kijken vanaf een stoel bankje hoe ze spelen en te wachten tot ze weer worden opgehaald, maar door echt samen met hen alle mogelijkheden van de BSO te ontdekken!

Een voorbeeld is dat bij warm weer het zwembad wordt worden gevuld, en dan…. lekker zwemmen! ook onze pedagogisch medewerkers gaan lekker het zwembad in!

Kinderen hebben na school vaak nog veel activiteiten zoals sporten, muziekles en/of zwemles. Omdat het kan voorkomen dat dit valt op de dagen dat ouders/verzorgers moeten werken, is er bij ons de mogelijkheid dat we kinderen brengen.

Sanne heeft zwemles om 16.30 uur. Onze pedagogisch medewerker brengt Sanne naar zwemles en haalt Sanne weer bij het zwembad op.

Kinderen zijn er op schooldagen maar een paar uurtjes, maar in de vakantie zijn ze er de hele dag. Kinderen hebben gemiddeld 9 weken per jaar meer vakantie dan hun ouders/verzorgers. Wij zorgen ervoor dat kinderen die weken ook al een vakantiegevoel hebben. Zo hebben we in de vakantie altijd uitjes gepland in combinatie met een thema. Ook voor ouders/verzorgers is het een fijn gevoel als ze weten dat hun kind een leuke dag heeft.

“In de zomervakantie gaan de kinderen met de Pindakaasbus naar pretpark de Waarbeek in Hengelo of naar het Hof van Eckbergen. Ook zijn we een aantal keer wezen persluchtduiken of lasergamen en we hebben zelfs in een luchtballon mogen kijken!“

We willen ouders/verzorgers maximaal ontzorgen, bijvoorbeeld door het bieden van goede opvang bij onverwachte momenten: een studiedag, een lange file onderweg naar huis, een extra dag moeten werken, een onregelmatige dienst. Dit alles begint ermee dat onze organisatie ten dienste staat van de kinderen en van onze pedagogisch medewerkers. We hebben in onze organisatie korte lijnen met elkaar en een kleine backoffice. We houden ervan snel besluiten te nemen ten behoeve van ouders/verzorgers en kinderen.

In principe zeggen we altijd ‘ja’ tegen een verzoek tot extra opvang op moment dat de ouder omhoog zit, ook al is het op de dag zelf. Op moment dat de groep te groot wordt in het belang van de kinderen, schakelen we een extra beroepskracht bij en hebben we de mogelijkheid om een extra ruimte van de Sport BSO te betrekken.


VISIE OP DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN

Kinderen zijn unieke individuen met een eigen persoonlijkheid. Ieder kind legt een eigen route af naar volwassenheid. Pindakaas wil die route actief stimuleren.  Zo bieden we activiteiten aan die de kinderen stimuleren te leren, te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen.

Hierdoor krijgen kinderen ook een vertrouwde band met de pedagogisch medewerkers. Een kind dat zich veilig voelt is een kind dat openstaat voor nieuwe prikkels en hierdoor makkelijk leert. Met dit als randvoorwaarde streven wij naar een veilige en educatieve opvang.

Bij Pindakaas hanteren we twee leeftijdsgroepen (van 4 t/m 7 jaar en van 8 t/m 12 jaar). Dit doen we omdat kinderen per leeftijdsgroep andere behoeftes hebben en we op die manier emotionele veiligheid kunnen bieden en de persoonlijke competentie van kinderen maximaal kunnen ontwikkelen. 

We vinden het belangrijk dat kinderen actief worden uitgedaagd om zelf dingen te ondernemen. Onze pedagogisch medewerkers stimuleren enerzijds dat kinderen leren met elkaar samen te spelen, anderzijds spelen ze actief mee met de kinderen. We bieden een actief programma aan waarbij kinderen de ruimte hebben om zelf dingen te doen.

Onze visie op activiteiten is dat ze zoveel mogelijk plezier en uitdaging moeten opleveren voor kinderen. We vinden het belangrijk dat kinderen zich niet de hele tijd zich op één locatie begeven, maar dat ze regelmatig erop uitgaan, door activiteiten binnen, buiten en op andere plekken te organiseren.

Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. We stimuleren actief buitenspelen. We hebben onze buitenruimte zo ingericht dat het lijkt op een binnenruimte zonder dak. Zo biedt onze openluchttuin ruimte voor fantasiespel; er is een theater en er zijn diverse huisjes die gebruikt worden als winkel of kleedruimte. De materialen en speelgoed zijn realistisch. Kinderen gebruiken echte potten en pannen en een keuken op groot formaat.


DE ROL VAN ONZE PEDAGOGISCH MEDEWERKERS

Onze pedagogisch medewerkers spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de kinderen. Zij bieden als professional de mogelijkheden en uitdagingen aan kinderen om zich te ontplooien en hun eigen weg te zoeken in de samenleving en op onze BSO. Zij nemen een deel van de opvoeding voor hun rekening. Ook hebben zij een belangrijke voorbeeldfunctie voor kinderen en een adviserende rol voor ouders. Onze medewerkers zijn zich bewust van de normen en waarden van de organisatie en handelen daarnaar. Samen met ouders staan zij in een pedagogische driehoek, waarbij het kind bovenaan staat. In pedagogisch partnerschap bekijken zij samen met ouders wat het kind nodig heeft en hoe zij daarin kunnen bijdragen.

De basis van ons handelen is het bieden van een gevoel van emotionele veiligheid aan het kind. Hierbij is een vertrouwensrelatie met onze pedagogisch medewerkers onmisbaar. Vanuit een veilige basis durven en kunnen kinderen de wereld te ontdekken. Wij willen kinderen helpen zichzelf te leren kennen, zelfstandig te worden en een positief zelfbeeld te hebben. Ieder kind is volgens ons uniek en waardevol. Wij accepteren kinderen zoals ze zijn en hebben vertrouwen in het vermogen van kinderen.

De pedagogisch medewerkers zijn de veilige haven voor de kinderen, waar zij tijdens het spelen met leeftijdsgenootjes en zelfstandig spelen, altijd bij terecht kunnen. Dit noemen we de cirkel van veiligheid:

Onze pedagogisch medewerkers zijn ook degenen die de veiligheid van de groep waarborgen en zorgen voor een prettige sfeer in de groep. Door te overleggen met de ouders/verzorgers zorgen ze voor een afgestemde pedagogische aanpak. Zij bespreken met hun collega’s de signalen van individuele kinderen of vanuit de groep en waar nodig de stellen zij de pedagogische aanpak bij.

Onze pedagogisch medewerkers hebben een passie voor de ontwikkeling van kinderen. Daar worden medewerkers op geselecteerd en ook in gestimuleerd binnen onze organisatie. De pedagogisch medewerkers nemen hun vak serieus en blijven zich vernieuwen en ontwikkelen in hun vak door opleidingen te volgen en de laatste vakliteratuur te lezen.


SCHOOLVAKANTIES

Onze BSO-opvang loopt door tijdens de schoolvakanties, de kinderen zijn op hun reguliere opvangdag welkom vanaf 07.00 tot 18.00 uur. Dit zijn lange dagen. Om de vakanties in goede en vooral leuke banen te leiden, is er een event & activiteitencoördinator die voor alle dagen een programma samenstelt. Denk hierbij aan een pakkend thema, alle leuke uitjes en bijvoorbeeld sportieve en buiten activiteiten.

Waar staan wij voor

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Copyright 2024 - KDV Pindakaas | Ontwikkeld door Prodes - Arnhem