> Pindakaasreis > BIO pop-up Pindakaas

BIO pop-up Pindakaas

  

Wat leuk dat je een kijkje komt nemen bij onze nieuwste locatie: BIO pop-up Pindakaas! Dit is een 100% BIO kinderdagverblijflocatie voor kinderen van 0-4 jaar, gevestigd aan de Huiskesdijk 4 in Beltrum. Midden in het groen, tussen het gras en de weilanden, tussen de wilde dieren en onze eigen Pindakaas dieren! De kippen voeren, knuffelen met de konijnen, rondrennen met de geiten in de grote buitenren, het is allemaal mogelijk bij onze BIO pop-up. Ook hier doen we alles voor een blij gezicht!

Wat is er nu leuker en vooral leerzamer dan op zo’n unieke locatie ook je eigen groenten te zaaien, telen, verbouwen en oogsten. Bij onze BIO pop-up kan dat in onze eigen Pindakaas moestuin! Natuurlijk proeven we zelf van onze eigen geteelde BIO groenten, zoals lekkere wortels of tomaten. Of we nemen een lekker zakje verse BIO sperziebonen mee naar huis, zodat papa en mama ook kunnen proeven.

Bij de BIO pop-up zijn we veel buiten. Lekker in de natuur, in het groen en tussen de dieren. Naast een dierentuin en een moestuin, hebben we ook een beleeftuin. De kern van deze beleeftuin is speel-leer-ontdekken en beleving. Er is een blote voetenpad, boomstammen om op te zitten of overheen te lopen, een glijbaan, een kruiptunnel, wilgen en nog veel meer natuurlijke materialen om te ontdekken en aan te voelen!

Bij de BIO pop-up hebben we buitenbedjes, waarin kinderen lekker in de frisse buitenlucht kunnen slapen. Door buiten te slapen krijgt een kind meer vitamine D binnen. Dit is nodig voor een goede weerstand, sterke botten en een gezond gebit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vaker buitenslapen, minder verkouden zijn. Kinderen slapen buiten vaak langer en dieper door de frisse lucht en de rustgevende geluiden van de natuur.

Tussen de middag eten we samen met alle kinderen en pedagogisch medewerkers een 100% biologische warme maaltijd! Gezellig samen eten en kennismaken met verschillende groenten en smaken. Aan het einde van de dag eten we biologisch brood met 100% zelfgemaakte, biologische groentespreads voor de kinderen vanaf 1 jaar. We vinden het belangrijk dat kinderen gezonde voeding aangeboden krijgen en besteden aandacht aan o.a. smaakbeleving.

100% BIO geeft het al aan, honderd procent. Van biologisch eten en drinken tot bio-plasticvrije luiers en duurzaam speelgoed. Het is een educatieve, groene ontdekkingsreis!


100% PINDAKAAS

Op de groep “100% Pindakaas” verblijven kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Onze babyspecialisten zorgen voor een veilige basis, waar baby’s, dreumesen en peuters samen kunnen exploreren, groeien en waarbij ze hun eigen ik kunnen ontdekken. Met respect voor de autonomie van ieder kind, bieden wij alle kinderen wat zij nodig hebben. We gaan met kinderen op reis met als eindbestemming de basisschool! We bieden kinderen een educatieve doe- en ontdekkingsreis vol beleving, muziek, beweging, natuur uitjes en diverse thema’s. En dat volledig in het groen!


ACTIVITEITEN

Natuurlijk spelen we ook binnen en daar gaat de educatieve reis door. Bij Pindakaas werken we op het hele kinderdagverblijf van 0-4 jaar met zeswekelijkse VVE thema’s. We laten kinderen de wereld ontdekken door het aanbieden van themagerichte activiteiten die zijn afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van de (individuele) kinderen. Creatieve en vrije activiteiten hebben bij ons prioriteit, doordat kinderen daarmee veel competenties ontwikkelen en op hun eigen tempo kunnen ontdekken en exploreren. Voorbeelden zijn: knutselen, dans en gymnastiek, muziek maken en zingen, bouwen, sensomotorische activiteiten zoals spelen met zand, water, scheerschuim of spaghetti. Daarnaast is snoezelen ook een vaste activiteit in de week. Onze pedagogisch medewerkers spelen actief mee met de kinderen en zijn altijd binnen bereik. Ook hebben we wekelijks muziekles. De muziekjuf komt muziek maken met haar gitaar en zingt prachtige liedjes die aansluiten op het thema. We vinden het belangrijk dat kinderen actief worden uitgedaagd om zelf dingen te ondernemen. De kinderen worden spelenderwijs gestimuleerd in hun fijne en grove motorische ontwikkeling, spraaktaalontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarnaast wordt er binnen de thema’s ook aan cognitieve en rekendoelen gewerkt. Naast deze doelen zijn we ook bezig met socialisatie en de overdracht van normen en waarden. Onze pedagogisch medewerkers stimuleren enerzijds dat kinderen leren met elkaar samen te spelen, anderzijds spelen ze actief mee met de kinderen. We bieden een actief programma aan waarbij kinderen de ruimte hebben om zelf dingen te doen.


SAMEN OP SMAAKSAFARI

Wat is er fijner dan samen leren, spelen, ontdekken en op avontuur te gaan? Samen is alles leuker, en zo ook groente eten! Bij Pindakaas BIO Pop-up eten we gezamenlijk tussen de middag de warme maaltijd. Dit doen we omdat uit diverse onderzoeken is gebleken dat kinderen in de middag meer energie hebben om (nieuwe) groentes te proeven en proberen. Samen eten heeft daarbij ook een functie; het proeven gaat een stuk makkelijker met vriendjes en vriendinnetjes aan tafel. Daarnaast besteden we veel aandacht aan waar ons eten vandaan komt, om zo ook interesse voor groente te wekken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en zij willen leren. Aan ons de taak om ze een omgeving te bieden waarin zij daar de mogelijkheid voor krijgen.

Wist je dat je smaakvoorkeur en voedingsgewoonten in de eerste 1000 dagen van je leven ontwikkelt?

Onze maaltijden worden geleverd door de specialist in kindermaaltijden: Madaga. Dit innovatieve bedrijf maakt met passie gezonde maaltijden voor kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Van het eerste groentehapje, tot gezellige groentespreadjes tot een volledige “met de pot mee” maaltijd. Zij voorzien ons in gevarieerde en gezonde maaltijden voor iedereen.

 

Ga jij met ons mee op smaaksafari?

 


DUNSTAN BABYTAAL

Huilen heeft een functie voor baby’s: het is laatste manier om te laten weten dat hij iets wil. Daarom is het goed om te weten wat voor huiltjes er zijn en wat we er mee doen.

De babyspecialisten bij Pindakaas zijn daarom geschoold in de Dunstan babytaal. Wij zien huilen bij baby’s als een specifieke, op behoeften gebaseerde vorm van communicatie van de baby. Met universele geluiden. Door deze geluiden te herkennen, weet de PM’er precies wat de baby nodig heeft en hoe je de baby het juiste kunt bieden. Door eerder in te kunnen gaan op de behoefte van het kind, versterkt het de band tussen de baby en de PM’er. De Dunstan babytaal is goed hoorbaar bij kinderen tot ongeveer 4 maanden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.babytaal.nl

 


VISIE OP ONZE KINDEROPVANG

Ons kinderdagverblijf is in het dagelijks leven voor onze kinderen een belangrijke plek. We willen graag dat ons kinderdagverblijf een tweede thuis voor hen is. Omdat de BIO pop-up een 0-4 groep is, blijven de kinderen hun hele baby-, dreumes- en peutertijd op dezelfde locatie. Hierdoor hoeven de kinderen niet steeds te wennen aan een nieuwe groep, maar blijven ze bij ons totdat ze naar de basisschool gaan. We bereiden de kinderen dan ook, volledig in het groen, voor op een goede start op de basisschool door educatieve activiteiten aan te bieden en de ontwikkeling van de kinderen nauwlettend in de gaten te houden.

Ons kinderdagverblijf is een samenleving in het klein, waar je jezelf kunt zijn, jezelf kunt ontwikkelen en waar je leert met anderen om te gaan en samen dingen te doen. Dit gaat letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. Kinderen leren van elkaar. Het kennismaken met andere volwassenen en kinderen, het respecteren van anderen en het opkomen voor zichzelf en eigenheid zijn belangrijke toegevoegde waarden van het samenzijn in een groep. 

We willen ouders/verzorgers maximaal ontzorgen, bijvoorbeeld door het bieden van goede opvang bij onverwachte momenten: een lange file onderweg naar huis, een extra dag moeten werken, een onregelmatige dienst. Dit alles begint ermee dat onze organisatie ten dienste staat van de kinderen en van de pedagogisch medewerkers. We hebben in onze organisatie korte lijnen met elkaar en een kleine backoffice. We houden ervan snel besluiten te nemen ten behoeve van ouders/verzorgers en kinderen. In principe zeggen we altijd ‘ja’ tegen een verzoek tot extra opvang op moment dat de ouder omhoog zit, ook al is het op de dag zelf. Op moment dat de groep te groot wordt in het belang van de kinderen, schakelen we een extra beroepskracht in en hebben we de mogelijkheid om een extra ruimte te betrekken.

 

 


DE ROL VAN ONZE PEDAGOGISCH MEDEWERKERS

Onze pedagogisch medewerkers spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de kinderen. Zij bieden als professional de mogelijkheden en uitdagingen aan kinderen om zich te ontplooien en hun eigen weg te zoeken in de samenleving en in ons kinderdagverblijf. Zij nemen een deel van de opvoeding voor hun rekening. Ook hebben zij een belangrijke voorbeeldfunctie voor kinderen en een adviserende rol voor ouders. Onze medewerkers zijn zich bewust van de normen en waarden van de organisatie en handelen daarnaar. Samen met ouders staan zij in een pedagogische driehoek, waarbij het kind bovenaan staat. In pedagogisch partnerschap bekijken zij samen met ouders wat het kind nodig heeft en hoe zij daarin kunnen bijdragen.

De basis van ons handelen is het bieden van een gevoel van emotionele veiligheid aan het kind. Hierbij is een vertrouwensrelatie met onze pedagogisch medewerkers onmisbaar. Vanuit een veilige basis durven en kunnen kinderen de wereld te ontdekken. Wij willen kinderen helpen zichzelf te leren kennen, zelfstandig te worden en een positief zelfbeeld te hebben. Ieder kind is volgens ons uniek en waardevol. Wij accepteren kinderen zoals ze zijn en hebben vertrouwen in het vermogen van kinderen.

De pedagogisch medewerkers zijn de veilige haven voor de kinderen, waar zij tijdens het ontdekken van de wereld (exploratie) altijd bij terecht kunnen. Dit noemen we de cirkel van veiligheid:

Onze pedagogisch medewerkers zijn ook degenen die de veiligheid van de groep waarborgen en zorgen voor een prettige sfeer in de groep. Door te overleggen met de ouders/verzorgers zorgen ze voor een afgestemde pedagogische aanpak. Zij bespreken met hun collega’s de signalen van individuele kinderen of vanuit de groep en waar nodig de stellen zij de pedagogische aanpak bij.

Onze pedagogisch medewerkers hebben een passie voor de ontwikkeling van kinderen. Daar worden medewerkers op geselecteerd en ook in gestimuleerd binnen onze organisatie. De pedagogisch medewerkers nemen hun vak serieus en blijven zich vernieuwen en ontwikkelen in hun vak door opleidingen te volgen en de laatste vakliteratuur te lezen.

EDUCATIEVE DOE-, VERZORGINGS- & ONTDEKINGSREIS 100% PINDAKAAS

07:00 - 09:00

Binnenkomst

Baby’s hebben hun eigen ritme. Zij krijgen voeding op hun eigen tijden en gaan slapen in hun eigen ritme (zoveel mogelijk buiten). Het dagritme bestaat uit zoveel mogelijk buitenactiviteiten, afgestemd op het thema.

Welkom lieve kinderen! De kinderen worden, als het weer het toelaat, buiten ontvangen. Kinderen kunnen bij ons ontbijten met biologische producten. In deze tijd gaan kleine groepjes kinderen de dieren eten geven en kijken of de kippen eieren hebben gelegd. Daarnaast wordt er vrij gespeeld (met natuurlijke materialen).

09:00 - 09:10

Opruimen

Opruimen! We zetten het opruimliedje aan en zorgen er samen voor dat al het speelgoed weer op de juiste plek terechtkomt. Als we van buiten komen, wassen we onze handen.

09:10 - 09:30

In de kring

In de kring! Bij voorkeur vindt het kringmoment buiten onder de overkapping plaats. We beginnen de dag met het goedemorgenlied. Daarna bespreken we het thema dat op dat moment centraal staat. We bespreken wat er op het themabord staat en doen een activiteit (bv. toverspel, spelletje met kleuren, voorlezen, liedjes zingen, ect). Als laatst bespreken we de activiteiten die we die dag gaan doen.

09:30 - 09:45

Fruit eten

Fruit eten! We smikkelen lekker van biologisch of zelf geteeld fruit uit onze moestuin. We drinken water of (afgekoelde) thee. Bij voorkeur vindt het fruit- en drinkmoment buiten plaats.

09:45 - 10:00

Verschonen en naar de wc

Verschonen en naar de wc! We gebruiken biologisch afbreekbare luiers.

10:00 - 11:30

Thema-activiteit

Thema-activiteit! We gaan knutselen, spelletjes spelen, muziek maken, etc. Ook gaan we lekker buitenspelen. We gaan in kleine groepjes de dieren verzorgen of knuffelen en praten over de dieren en over de geluiden die ze maken. We gaan de kas in om de groenten te verzorgen of planten over te potten. We spelen in de beleeftuin en gaan onkruid plukken, vegen, blaadjes harken en noem maar op!

11:30 - 12:15

Warme maaltijd

Warme maaltijd! Lekker samen kennismaken met allerlei verschillende groenten en smaken. Daarna drinken we water.

12:15 - 14:30

Slapen of spelen

Slapen of spelen! De kinderen die tussen de middag slapen, gaan naar bed (zoveel mogelijk in een buitenbedje). De kinderen die wakker blijven, gaan educatieve spellen (binnen het thema) doen. Denk aan spelletjes m.b.t. tellen, kleuren leren, puzzelen, kleien, knutselen (met natuurlijke materialen) etc. Tussendoor drinken we nog wat water of (afgekoelde) thee. Als we uitgerust genoeg zijn, gaan we ook nog even buitenspelen.

14:30 - 15:00

Wakker worden

Wakker worden! De kinderen komen uit bed en krijgen een schone luier of gaan naar de wc.

15:00 - 15:15

Drinkmoment

Drinkmoment! We gaan aan tafel voor een drinkmoment. We drinken water of (afgekoelde) thee en eten groente of biologische koekjes. Bij voorkeur doen we dit buiten!

15:15 - 16:15

Thema-activiteit

Thema-activiteit! We doen ’s middags nog een activiteit die binnen het thema past, houden vrij spel en gaan weer met een groepje kinderen naar de dieren en/of de kas. We zijn zoveel mogelijk buiten en in de natuur. Als het niet mogelijk is om naar buiten te gaan (door bijv. slecht weer), halen we buiten naar binnen door binnen bijvoorbeeld met blaadjes, eikels en zand te gaan spelen.

16:15 - 17:00

Brood eten

Brood eten! We gaan aan tafel en eten biologisch brood met zelfgemaakte groentespread. Daarna drinken we melk, water of (afgekoelde) thee. We hebben nog een verschoonronde of gaan naar de wc.

17:00 - 18:00

Dag lieve kinderen

Dag lieve kinderen! De kinderen worden weer opgehaald door hun ouders. Aan het einde van de dag wordt er nog vrij gespeeld en doen we nog een spelletje of lezen we een boekje.

Waar staan wij voor

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Copyright 2023 - KDV Pindakaas | Ontwikkeld door Prodes - Arnhem